Janine van der Hulst

Over Janine van der Hulst

Foto genomen op de Oude Pier van Huizen door ©Bob Awick

Mijn naam is Janine van der Hulst, geboren Veerman. Van jongs af aan ben ik al verliefd op het vloeien van inkt op papier; op hoe letters, woorden en zinnen, gedichten en verhalen vormen. Op de lagere school bedacht ik voor mijn vriendinnen en klasgenootjes poëziealbumgedichtjes. Bij het opschrijven in hun album perfectioneerde ik mijn handschrift met prachtige hanenpoten.

Hoe het schrijven begon

Op mijn dertiende verjaardag kreeg ik van een tante een dagboekje met een afbeelding van de in de jaren tachtig populaire fictieve meisjesfiguur Holly Hobbie. Ze was bekend als pop en illustratie. Die op mijn boekje droeg een lila bloemetjesjurk. Zo begon ik met het dagelijks opschrijven van wat ik zoal beleefde.

Perikelen in de puberteit

Ik rolde de puberteit in met perikelen als verliefdheid, het onbegrip van mijn ouders en bergen huiswerk. Ik merkte dat mijn verliefde gevoelens voor die knappe jongen uit een klas hoger – maar die nergens van wist – en die verontwaardigde gedachten over mijn ouders – die niets van mij begrepen – toevertrouwen aan papier, me troost en houvast gaf. Het ordende mijn gedachten en maakte mijn hoofd voor het slapen gaan letterlijk leeg. Uiteindelijk werd het een mooi kleurrijk boekje vol dierbare herinneringen en vulden zich daarna nog meer dagboeken.

Verplicht naar de kerk

Omdat we Nederlands Hervormd waren, móésten ik en mijn broertjes en zusjes iedere zondag met mijn ouders mee naar de Zenderkerk in Huizen. Tijdens die saaie zondagse kerkdiensten op die harde houten bank, wanneer de dominee op de kansel tijdens zijn langdradige preek met geheven vinger op onze zonden wees, ontwikkelde ik het bedenken van spannende verhalen met helden en schurken. Dat ik door het opschrijven ervan auteur zou kunnen worden, kwam toen niet in mij op.

Wens om schrijver te worden kwam laat

Pas rond mijn 38ste, toen ik een oproep voor een cursus creatief schrijven in mijn eigen woonplaats Huizen in de krant las, begon de schrijverswens te kriebelen. Ook omdat onze drie kinderen inmiddels tieners, en dus ook zelfstandiger, kreeg ik meer tijd voor mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik volgde bij Henri Nijenhuis en Marianne van Delft van Schrijvershuis ‘t Gooi diverse schrijfcursussen om al die hersenspinsels in goede banen te leiden. Alle puzzelstukjes vielen op hun plek en ik werd verliefd op het schrijven van korte en lange verhalen. Als bonus kwamen daar ook columns en gedichten schrijven bij. Maar van een gepubliceerd verhaal kwam het niet.

Waarom ik serieus ging schrijven nadat mijn vader was overleden

1 september 2012 overleed mijn vader tijdens een vakantie in Duitsland aan een hartstilstand. In de tijd na zijn dood realiseerde ik me dat met zijn dood ook de familieverhalen zouden verdwijnen. Mijn vader kwam uit een vissersfamilie, die net als vele andere Huizers op zeker moment zijn gaan venten. Mijn opa ging kaasventen in Limburg. Ergens in Roermond had hij een kaaspakhuis vanwaaruit hij kaas ventte. Hoe en wat precies kon ik niet meer vragen en dat zorgde ervoor dat ik een innerlijke drang voelde om dat uit te zoeken. Zo ontstond mijn debuut, de historische vissersroman Lieve Hart! die in2013 verscheen.  In 2016 verscheen het vervolg Gevangen Wind. Ook werkte ik op verzoek aan De Kaasventer, een autobiografie over de familie Visser van kaashandel Visser Kaas, die in datzelfde jaar hun 100-jarig bestaan vierde.

Hoe ik van schrijven kan leven

Met vallen en opstaan leerde ik verhalen schrijven. Om mijn schrijfskills te perfectioneren volgde ik diverse schrijfworkshops, masterclasses en cursussen in verschillende specialisaties zoals dichten, journalistiek schrijven en storytelling. Ik ben zelfs een keer in schrijfretraite gegaan. Om van mijn passie mijn beroep te kunnen maken – want van schrijven alleen kun je niet leven – richtte ik Uitgeverij Lieve Hart op en volgde ik een redactiecursus. Inmiddels ben ik naast auteur en uitgever freelance manuscriptredacteur bij Schrijven & Redactie. Mijn dagen vullen zich met de meest fantastische verhalen. Ook werk ik momenteel aan het laatste deel uit de historische romanserie met de titel Warm Hart (teken vrijblijvend in op de intekenlijst, klik daarvoor HIER).

Vrijwilligerswerk als schrijver: het Huizer Schrijversgilde

In 2017 was ik benieuwd of er nog meer schrijvers in Huizen woonden en plaatste ik een oproep in de plaatselijk krant. Hierop kwamen tientallen mensen af, van aspirant schrijvers tot bestsellerauteurs. Het Huizer Schrijversgilde was daarmee een feit. Inmiddels heeft de groep zich tot een hechte warme groep gevormd met schrijvers die inmiddels allemaal een boek hebben gepubliceerd, mede dankzij het Huizer Schrijversgilde en Uitgeverij Lieve Hart. Iedere maand komen we bijeen om over ons schrijversleven te praten.

Open Podium voor schrijvers, dichters en muzikanten

Sinds januari 2020 en zolang de coronamaatregelen het toelaten, organiseert het Huizer Schrijversgilde in samenwerking met de bibliotheek in Huizen iedere laatste zaterdagochtend van de maand (10.45-12.00 uur) een Open Podium voor schrijvers, dichters en muzikanten. Kom gerust luisteren, toegang is gratis. Wil je voordragen of meer informatie, stuur dan even een mail.

Docent Creatief Schrijven

In april 2022 ben ik begonnen met de post-hbo opleiding Docent Creatief Schrijven. In het kader daarvan heb ik Schrijfsalon Janine opgericht. Op 29 oktober 2022 begon ik met het geven van de eerste cursus creatief schrijven. Deze cursus bestaat uit 6 lessen van 2,5 uur. Vanaf maart 2023 ga ik meerdere cursussen creatief schrijven op verschillende dagdelen geven.  Meld je aan voor nieuwsbrief om hiervan op de hoogte te worden gehouden. Klik daarvoor HIER.

Terug naar Holly Hobbie

Een leuk weetje: het Engelse woord holly betekent in het Nederlands hulst en laat ik nou al sinds 1990 getrouwd zijn met Jaap van der Hulst…

 

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren