Janine van der Hulst

Over Janine van der Hulst

Docent Creatief Schrijven

Mijn naam is Janine van der Hulst. In maart 2023 studeerde ik af aan Dactylus, de Academie voor Schrijfdocenten, maar sinds 2008 geef ik al creatief-schrijven-lessen aan groepen.

Daarnaast werk ik als freelance manuscriptredacteur en ben ik auteur van de historische romans Lieve hart! en Gevangen Wind, en schreef ik twee boeken als ghostwriter. Het vijfde boek Warm hart, het vervolg op de historische romans, is onderweg.

In deze combinatie schuilt mijn kracht omdat ik een vraagbaak voor deelnemers ben, ik me als auteur kan verplaatsen in jouw schrijfproces en als docent je het gereedschap aanreik om je schrijven naar een hoger niveau te tillen

In oktober 2022 gaf ik de eerste (stage)cursus creatief schrijven.

Vanaf maart 2023 geef ik cursussen en workshops creatief schrijven op verschillende dagdelen en locaties. Onder andere bij mij thuis in Huizen in Schrijfsalon Janine en op andere plaatsen in Nederland.

Nieuw is de Schrijfsalon, waarin de beste ingrediënten van een Schrijfcafé en een theesalon zijn samengevoegd. Onder het genot van (h)eerlijke biologische thee en versgebakken lekkernijen schrijven we verhalen, gedichten en non-fictie. De Schrijfsalon is bij mij thuis in een speciaal daarvoor ingerichte gezellige en verwarmde ruimte.

Om op de hoogte te blijven kun je je aanmelden voor mijn inspirerende nieuwsbrief. Klik daarvoor HIER.

Op 8 maart 2023 startte de basiscursus creatief schrijven bij Cultuurkust in Harderwijk. 13 september start er in Harderwijk een cursus van 15 lessen. Deze cursus is zowel voor beginners als voor gevorderden. Meer info & en aanmelden, ook voor een gratis proefles, klik HIER.

Hoe mijn liefde voor schrijven begon

Van jongs af aan ben ik al verliefd op het vloeien van inkt op papier; op hoe letters, woorden, zinnen en regels gedichten en verhalen vormen. Al op de lagere school bedacht ik voor mijn vriendinnen en klasgenootjes poëziealbumgedichtjes.

Op mijn dertiende verjaardag kreeg ik van een tante een dagboekje met een afbeelding van de in de jaren tachtig populaire fictieve meisjesfiguur Holly Hobbie. Ze was bekend als pop en illustratie. Die op mijn boekje droeg een lila-blauwe bloemetjesjurk. Er begon iets bij mij te kriebelen, dat boekje moest gevuld. Zo begon ik met veel plezier met het dagelijks opschrijven van wat ik zoal beleefde.

Perikelen in de puberteit

Ik rolde de puberteit in met perikelen als verliefdheid, het onbegrip van mijn ouders en bergen huiswerk. Ik merkte dat mijn gevoelens toevertrouwen aan papier, mij troost en houvast gaf. Het ordende mijn gedachten en maakte mijn hoofd voor het slapen gaan letterlijk leeg. Uiteindelijk werd het een mooi kleurrijk boekje vol dierbare herinneringen en vulden zich daarna nog vele dagboeken.

Wens om schrijver te worden kwam laat

In 2008 las ik in de krant een oproep voor een cursus creatief schrijven in mijn eigen woonplaats Huizen. De wens een boek te schrijven begon te kriebelen. Ik volgde bij Henri Nijenhuis en Marianne van Delft van Schrijvershuis ‘t Gooi diverse schrijfcursussen om al die hersenspinsels in goede banen te leiden. Daar vielen de puzzelstukjes op hun plek en ik werd verliefd op het schrijven van verhalen en gedichten.

Waarom ik serieus ging schrijven nadat mijn vader was overleden

1 september 2012 overleed mijn vader tijdens een vakantie in Duitsland aan een hartstilstand. In de tijd na zijn dood realiseerde ik me dat met zijn dood ook de familieverhalen zouden verdwijnen. Mijn vader kwam uit een vissersfamilie, die op de Zuiderzee visten. Door het afsluiten van de Zuiderzee met de Afsluitdijk werd het water brak en verdwenen de vissoorten waar zij op visten. Mijn opa ging daarom, net als vele andere Huizer vissers, over op het venten van kaas. Mijn opa ventte kaas in Limburg. Ergens in Roermond had hij een kaaspakhuis vanwaaruit hij kaas ventte. Hoe en wat precies kon ik niet meer vragen en dat zorgde ervoor dat ik een innerlijke drang voelde om dat uit te zoeken. Zo ontstond mijn debuut, de historische vissersroman Lieve Hart! die in 2013 verscheen. In 2016 verscheen het vervolg Gevangen Wind. Ook werkte ik op verzoek aan De Kaasventer, een autobiografie over de familie Visser van kaashandel Visser Kaas, ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan.

Hoe ik van schrijven kan leven

Met vallen en opstaan leerde ik verhalen schrijven. Om mijn schrijfskills te perfectioneren volgde ik diverse schrijfworkshops, masterclasses en cursussen in verschillende specialisaties zoals dichten, journalistiek schrijven en storytelling. Ik ben zelfs een keer in schrijfretraite gegaan. Om van mijn passie mijn beroep te kunnen maken – want van schrijven alleen kun je niet leven – richtte ik Uitgeverij Lieve Hart op en volgde ik een gedegen redactiecursus tot freelance manuscriptredacteur bij Schrijven & Redactie. Zoals bovenaan deze pagina gemeld studeerde ik in maart 2023 af aan Dactylus, Academie voor schrijfdocenten. Ik geef cursussen creatief schrijven bij mij thuis en bij Cultuurkust te Harderwijk. Mijn dagen vullen zich dus met de meest fantastische verhalen. Ook werk ik momenteel aan het laatste deel uit de historische romanserie met de titel Warm Hart (teken vrijblijvend in op de intekenlijst, klik daarvoor HIER).

Vrijwilligerswerk als schrijver: het Huizer Schrijversgilde

In 2017 benieuwde het mij of er nog meer schrijvers in Huizen en omstreken woonden en plaatste ik een oproep in de plaatselijk krant. Hierop kwamen tientallen mensen af, van aspirant schrijvers tot bestsellerauteurs. Het Huizer Schrijversgilde was daarmee een feit. Inmiddels hebben de aspirant schrijvers één of meerdere boeken gepubliceerd, mede dankzij de stok achter de deur van het Huizer Schrijversgilde. Sinds maart 2023 is het Huizer Schrijversgilde overgevloeid in Schrijfsalon Janine.

Terug naar Holly Hobbie

Een leuk weetje: het Engelse woord holly betekent in het Nederlands hulst en laat ik nou al sinds 1990 getrouwd zijn met Jaap van der Hulst…

 

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren