Janine van der Hulst

Over Janine van der Hulst

Docent Creatief Schrijven

Mijn naam is Janine van der Hulst. In maart 2023 ben ik officieel afgestudeerd aan de post-hbo opleiding Dactylus, de Academie voor Schrijfdocenten.

In oktober 2022 gaf ik de eerste (stage)cursus creatief schrijven.

Vanaf maart 2023 geef ik cursussen en workshops creatief schrijven op verschillende dagdelen en locaties. Onder andere bij mij thuis in Huizen in Schrijfsalon Janine en op andere plaatsen in Nederland.

Nieuw is de Schrijfsalon, waarin de beste ingrediënten van een Schrijfcafé en een theesalon zijn samengevoegd. Onder het genot van (h)eerlijke biologische thee en glutenvrije versgebakken lekkernijen schrijven we verhalen, gedichten en non-fictie. De Schrijfsalon is bij mij thuis in een speciaal daarvoor ingerichte gezellige en verwarmde ruimte.

Om op de hoogte te blijven kun je je aanmelden voor mijn inspirerende nieuwsbrief. Klik daarvoor HIER.

Op 8 maart 2023 startte de basiscursus creatief schrijven bij Cultuurkust in Harderwijk. Je kunt je nog aanmelden, ook voor een gratis proefles. Meer info & en aanmelden, klik HIER.

Hoe mijn liefde voor schrijven begon

Van jongs af aan ben ik al verliefd op het vloeien van inkt op papier; op hoe letters, woorden, zinnen en regels gedichten en verhalen vormen. Al op de lagere school bedacht ik voor mijn vriendinnen en klasgenootjes poëziealbumgedichtjes.

Op mijn dertiende verjaardag kreeg ik van een tante een dagboekje met een afbeelding van de in de jaren tachtig populaire fictieve meisjesfiguur Holly Hobbie. Ze was bekend als pop en illustratie. Die op mijn boekje droeg een lila-blauwe bloemetjesjurk. Er begon iets bij mij te kriebelen, dat boekje moest gevuld. Zo begon ik met veel plezier met het dagelijks opschrijven van wat ik zoal beleefde.

Perikelen in de puberteit

Ik rolde de puberteit in met perikelen als verliefdheid, het onbegrip van mijn ouders en bergen huiswerk. Ik merkte dat mijn gevoelens toevertrouwen aan papier, mij troost en houvast gaf. Het ordende mijn gedachten en maakte mijn hoofd voor het slapen gaan letterlijk leeg. Uiteindelijk werd het een mooi kleurrijk boekje vol dierbare herinneringen en vulden zich daarna nog vele dagboeken.

Wens om schrijver te worden kwam laat

In 2008 las ik in de krant een oproep voor een cursus creatief schrijven in mijn eigen woonplaats Huizen. De wens een boek te schrijven begon te kriebelen. Ik volgde bij Henri Nijenhuis en Marianne van Delft van Schrijvershuis ‘t Gooi diverse schrijfcursussen om al die hersenspinsels in goede banen te leiden. Daar vielen de puzzelstukjes op hun plek en ik werd verliefd op het schrijven van verhalen en gedichten.

Waarom ik serieus ging schrijven nadat mijn vader was overleden

1 september 2012 overleed mijn vader tijdens een vakantie in Duitsland aan een hartstilstand. In de tijd na zijn dood realiseerde ik me dat met zijn dood ook de familieverhalen zouden verdwijnen. Mijn vader kwam uit een vissersfamilie, die op de Zuiderzee visten. Door het afsluiten van de Zuiderzee met de Afsluitdijk werd het water brak en verdwenen de vissoorten waar zij op visten. Mijn opa ging daarom, net als vele andere Huizer vissers, over op het venten van kaas. Mijn opa ventte kaas in Limburg. Ergens in Roermond had hij een kaaspakhuis vanwaaruit hij kaas ventte. Hoe en wat precies kon ik niet meer vragen en dat zorgde ervoor dat ik een innerlijke drang voelde om dat uit te zoeken. Zo ontstond mijn debuut, de historische vissersroman Lieve Hart! die in 2013 verscheen. In 2016 verscheen het vervolg Gevangen Wind. Ook werkte ik op verzoek aan De Kaasventer, een autobiografie over de familie Visser van kaashandel Visser Kaas, ter gelegenheid van hun 100-jarig bestaan.

Hoe ik van schrijven kan leven

Met vallen en opstaan leerde ik verhalen schrijven. Om mijn schrijfskills te perfectioneren volgde ik diverse schrijfworkshops, masterclasses en cursussen in verschillende specialisaties zoals dichten, journalistiek schrijven en storytelling. Ik ben zelfs een keer in schrijfretraite gegaan. Om van mijn passie mijn beroep te kunnen maken – want van schrijven alleen kun je niet leven – richtte ik Uitgeverij Lieve Hart op en volgde ik een gedegen redactiecursus. Inmiddels ben ik naast auteur en uitgever freelance manuscriptredacteur bij Schrijven & Redactie. Mijn dagen vullen zich met de meest fantastische verhalen. Ook werk ik momenteel aan het laatste deel uit de historische romanserie met de titel Warm Hart (teken vrijblijvend in op de intekenlijst, klik daarvoor HIER).

Vrijwilligerswerk als schrijver: het Huizer Schrijversgilde

In 2017 benieuwde het mij of er nog meer schrijvers in Huizen en omstreken wonen en plaatste ik een oproep in de plaatselijk krant. Hierop kwamen tientallen mensen af, van aspirant schrijvers tot bestsellerauteurs. Het Huizer Schrijversgilde was daarmee een feit. Inmiddels heeft de groep zich tot een hechte warme groep gevormd met schrijvers die inmiddels allemaal een boek hebben gepubliceerd, mede dankzij de stok achter de deur van het Huizer Schrijversgilde. Iedere maand komen we bijeen om over ons schrijversleven te praten en schrijfoefeningen te doen.

Open Podium voor schrijvers, dichters en muzikanten

Sinds januari 2020 organiseert het Huizer Schrijversgilde in samenwerking met de bibliotheek in Huizen iedere laatste zaterdagochtend van de maand (10.45-12.00 uur) een Open Podium voor amateur schrijvers, dichters en muzikanten. Kom gerust luisteren, toegang is gratis. Wil je voordragen of meer informatie, stuur dan even een mail.

Terug naar Holly Hobbie

Een leuk weetje: het Engelse woord holly betekent in het Nederlands hulst en laat ik nou al sinds 1990 getrouwd zijn met Jaap van der Hulst…

 

 

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren